Monday, May 24, 2010

Rahsia Kebahagiaan Rumahtangga

"Jangan tunduk kepada hawa nafsu, jika kamu tunduk kepadanya, ia akan mempengaruhi kamu supaya membuat maksiat dan dosa. Dan dunia ini mencari hidup berakhlak, tetapi kamu carilah hidup ketuhanan, itu lebih baik. Walaupun sedikit kamu mendapat hidup ketuhanan itu, maka ianya lebih baik dari semua amalan yang dilakukan oleh manusia dan malaikat dan Ingat...!! Selagi seseorang itu di dalam kesedaran pancainderanya, jangan sekali-kali menyebut Ana Al-Haq "Akulah yang benar" atau "Akulah tuhan", samaada lisan mahupun di dalam hati. Kerana selagi ia manusia, ia bukanlah tuhan. Jika ia menyebut perkataan itu, maka ia adalah palsu dan bid'ah" - Abu Mansur Al-Hallaj

Petikan dari : suri

Tika sang mentari mulai terbenam di kaki langit, pintu malam pun mulai menyapa menandakan kehadiran giliran sang rang bulan pula. Mentari telah mula melabuhkan tirai malamnya untuk beradu. Begitupun keindahan pemandangan semasa peralihan suasana sebelum malam menjelang, begitu mengasyikan. Langit kelihatan kemerah-merahan dan nun jauh di kejauhan kelihatan sekawan burung-burung berterbangan , balik semula ke sarang masing-masing menurut putaran hukum alam. Hening sekali. Alangkah moleknya sekiranya keindahan pemandanga tersebut dapat berpanjangan. Namun tidak mungkin terjadi, sebab sudah menjadi ketetapan Tuhan.



Manusia sering terlupa bahawa kehidupan ini hanyalah sementara sahaja. Adakah kerana memikirkan kematian semata-mata maka kita tidak perlu meraih untuk memiliki kegembiraan. Jika kita tidak gembira atau tidak tahu bagaimana cara untuk bergembira dalam hidup ini, adakah adil sekiranya kita menyeret orang lain untuk terus merasi seperti apa yang kita rasakan? Kenapa begitu singkat akal fikiran kita? Sesungguhnya semua orang berhak untuk bergembira, baik orang kaya mahupun orang miskin.

Ketahuilah biar apapun taraf pendidikan atau latar belakang seseorang keluarga itu, orang lain tidak ada hak untuk menahan atau membunuh rasa kegembiraan tersebut. Namun dalam realitinya, kehidupan ini tidak semudah yang disangka. Tidak semua yang kita lihat itu, sama seperti yang kita inginkan. Dalam kata lain, tidak semua cantik di mata kita itu adalah sebenar-benar kecantikan dan begitu jua sebaliknya. Kadangkala apa yang kita pegang, belum tentu lagi akan menjadi milik kita dan begitulah selalunya. Sesungguhnya kehidupan ini penuh misteri dan kerana itu kita haruslah selalu berhati-hati dalam setiap tanduk yang kita dalam seharian


Sahabatku..
Penulisan kali ini agak mendalam dan saya percaya bahawa bahasa kiasan tersebut akan mampu menambah minat untuk kita terus mengikuti nukilan ini sehingga keakhirnya. Sesekali kita menggunkan bahasa sastera, baru ada peningkatan dalam minda kita, betul tak? Orang tua dulu-dulu ada berpesan , yakni ‘kalau berjalan biar sampai menuju batas, kalau belayar biar sampai menuju ke pulau…’ Maksudnya, jika kita melakukan sesuatu perkara biarlah sampai kepada matlamat dan jaganlah ditinggalkan hanya separuh jalan sahaja.

Begitu jua dalam kehidupan berumahtangga, kita sering memandang tentang perkara-perkara yang remeh-remeh sahaja. Kadangkala perkara tersebut tidak membawa keuntungan kepada sesiapapun, namun kerana keegoaan masing-masing maka perkara yang kecil tadi akan terus berlarutan. Cubalah fikir-fikirkan dan selepas beberapa ketika, baru kita mula menyedari akan kebodohan diri kita sendiri.


Maaflah andai adanya golongan hawa diluar sana, banyak rungutan yang diterima melalui e-mail, perjumpaan dan sebagainya tentang diri kalian. Kebanyakan kaum hawa (tidak semua), sekiranya mereka bersalah tidak akan segera memohon maaf sekalipun telah terang-terang membuat kesalahan (orang perempuan jagan cepat mudah melenting, sebaliknya kita tanyalah pada diri kita sendiri).

Kita jaganlah sesekali menunggu hingga tiba hari raya, barulah kemaafan akan bertemu dihati suami. Bukan apa Suri khutir juga sekiranya kita tidak sempat untuk memohon kemaafan dan suami pula telah pergi terlebih dahulu mengadap Tuhan. Ha, pada masa dan tika itu sipakah harus kita persalahkan..adakah kita akan menunding jari pada orang lain pula?? Ingatlah sahabatku..perginya dengan membawa seribu luka di hati. Tanpa kita sedar perkara sebeginilah yang sering berlaku dan akhirnya penyesalan sahajalah yang masih berbaki. Malang sekali bukan..Suri tidak bermaksud untuk merendahkan sesiapa, tetapi perkara ini sudah seakan-akan menjadi satu ‘trend’ pula.

Sahabatku..
Dalam kehidupan bersuami-isteri ini, perlakuan bergurau senda bukan utnuk mereka yang baru berumahtangga sahaja. Sepatutnya semakin lama kita berumahtangga, maka semakin intimlah perhubungan tersebut. Sedarkah anda bahawa melalui gurauan dan adegan usik mengusik tadi, akan terus memberi ‘nafas baru’ kepada sesebuah perkahwinan tersebut yang pada mulanya hambar..sepi. Percayalah sahabatku usia perkahwinan bukan sahaja penting, tetapi jauh lebih penting lagi ialah kualiti sebuah perkahwinan tersebut.

Sebenarnya banyak sekali perkahwinan yang telahpun mencecah berpuluh-puluh tahun, pada pandangan peribadi Suri ia sangat hebat namun sebenarnya ia tidak membawa apa-apa makna kepada pasagan tersebut. Mengapa? ia hanyalah lakonan semata-mata dan sekadar mengkaburi mata anak cucu sahaja. Lebih malang lagi jika pencerian tersebut berlaku di kala usia emas.



Mulai sekarang, marilah kita bina semula keyakinan diri dan fokuskan kepada ‘kebahagian hidup’. Berusahalah kita untuk ke arah jalan tersebut. Banyak orang telah berjaya dan memandang kehidupan berumahtangga ini begitu menyeronokkan, kenapa tidak anda??

Berguraulah sebanyak yang mungkin dan inilah sebenarnya satu rahsia kebahagaian dalam inti alam berumahtangga. Selamat melayari bahtera kasih dalam rumahtangga dan semoga ilmu yang cuba Suri kongsikan melalui perunding motivasi Mohd Huzairi Bin Zainuddin ini sedikit sebanyak akan bisa menaikkan seri aura rumahtangga anda kembali

Dalam hadis yang lain Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda bermaksud:

"Kebanyakan ahli neraka adalah terdiri daripada kaum wanita." Maka menangislah mereka dan bertanya salah seorang daripada mereka: "Mengapa terjadi demikian, adakah kerana mereka berzina atau membunuh anak atau kafir ?" Baginda menjawab : "Tidak, mereka ini ialah mereka yang menggunakan lidah menyakiti hati suami dan tidak bersyukur akan nikmat yang disediakan oleh suaminya."


0 comments:

Post a Comment

Permata Hati

Permata Hati

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More